Smari ΠΟΠ Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης
Πρόκειται για μια μοναδική ποιότητα μελιού, που παράγεται αποκλειστικά στην Κρήτη και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής παράδοσης. Το Πευκόθυμαρο Κρήτης είναι η απόλυτη φυσική σύνθεση ανάμεσα στο αρωματικό θυμαρίσιο μέλι και το πυκνό, πλούσιο πευκόμελο. Αυτή η ισορροπημένη ένωση δημιουργεί ένα μέλι με ιδιαίτερη γεύση, έντονο άρωμα και εξαιρετική διατροφική αξία.
Η παραγωγή του έχει βαθιές ρίζες στην κρητική μελισσοκομία, με ιστορία που ξεπερνά τον αιώνα. Η τεχνική παραγωγής του παραμένει αναλλοίωτη στον χρόνο, με τον επιλεκτικό τρύγο των κηρηθρών στο θυμάρι και τη συστηματική διαχείριση του πληθυσμού των μελισσών στα πευκοδάση. Αυτές οι παραδοσιακές μέθοδοι συνδυάζονται με τον σεβασμό στη φύση και τη γνώση που έχει μεταδοθεί από γενιά σε γενιά, καθιστώντας το πευκόθυμαρο ένα ανεκτίμητο δώρο της κρητικής γης.
Χρώμα:
Το χρώμα του Πευκόθυμαρου Κρήτης είναι ιδιαίτερο και μοναδικό, καθώς συνδυάζει τις χαρακτηριστικές αποχρώσεις των δύο βασικών συστατικών του. Είναι πιο σκούρο από το θυμαρίσιο μέλι, με τις χρυσαφένιες και κεχριμπαρένιες του αποχρώσεις, ενώ παραμένει πιο ανοιχτόχρωμο από το πυκνό, σκούρο πευκόμελο. Αυτή η ισορροπημένη απόχρωση αποτυπώνει τέλεια τη σύνθεση των δύο αυτών φυσικών στοιχείων, αντανακλώντας τη γευστική αρμονία και τη διατροφική του αξία.
Το χρώμα, όπως και η γεύση, αποτελεί ένδειξη της αυθεντικότητας και της ποιότητας του προϊόντος, προσθέτοντας μια οπτική διάσταση στη μοναδική του γαστρονομική εμπειρία.
Άρωμα – Γεύση:
Η γεύση του Πευκόθυμαρου Κρήτης είναι εξαιρετικά ισορροπημένη, συνδυάζοντας την ελαφρώς πικάντικη γλύκα του θυμαρίσιου μελιού με τη βαθιά, ξυλώδη επίγευση του πευκόμελου. Αυτός ο συνδυασμός κάνει το μέλι ιδανικό για χρήση τόσο σε γλυκά όσο και αλμυρά πιάτα, ενώ είναι εξαιρετικό σε ροφήματα ή πάνω από γιαούρτι και φρέσκο ψωμί.
Θρεπτική αξία & Ευεργετικές Ιδιότητες:
Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, το Πευκόθυμαρο Κρήτης προσφέρει ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό, υποστηρίζοντας την υγεία και την ευεξία. Η συνδυασμένη δύναμη του θυμαριού και του πεύκου ενισχύει την αντιμικροβιακή δράση, ενώ η χαμηλή περιεκτικότητα σε γλυκόζη καθιστά το προϊόν εύκολα απορροφήσιμο από τον οργανισμό.
Κρυστάλλωση:
Αυτή η κατηγορία μελιού έχει αργή κρυστάλλωση. Σε διάστημα 18-24 μηνών.