Κωνοφόρο και Θυμαρίσιο Μέλι

Από τα πευκοδάση που βρίσκονται στα βουνά της Καλαμαύκας Ιεράπετρας συλλέγουμε το μέλι πεύκου.

Αποτελεί περίπου το 65% της συνολικής παραγωγής μελιού στην Ελλάδα και προέρχεται από τις μελιτώδεις εκκρίσεις του εντόμου Marchalina hellenica (γνωστό ως «Βαμβακάδα», «Εργάτης»),όταν παρασιτεί στη Χαλέπειο και Τραχεία πεύκη.

Χρώμα:

Tο πευκόμελο είναι πιο σκούρο από το θυμαρίσιο. Αυτό που παράγεται την άνοιξη είναι πιο ανοιχτόχρωμο και πιο διαυγές από εκείνο που παράγεται το φθινόπωρο.

Άρωμα – Γεύση:

Ιδιαίτερο άρωμα με πλούσια υφή. Λόγω της χαμηλής συγκέντρωσης σακχάρων, δεν είναι πάρα πολύ γλυκό.

Θρεπτική αξία & Ευεργετικές Ιδιότητες:

Η υψηλή θρεπτική αξία του πευκόμελου οφείλεται στο μεγάλο αριθμό διαφορετικών
ουσιών που συνυπάρχουν στη σύστασή του. Ξεχωριστή θέση κατέχουν τα
ιχνοστοιχεία, τα οποία βρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στο Ελληνικό
πευκόμελο, χαρακτηρίζοντάς το ως μέλι υψηλής θρεπτικής αξίας.

Το μέλι πεύκου έχει αντισηπτική δράση, χαρίζει τόνωση στον οργανισμό.

Κρυστάλλωση:

Λόγω της χαμηλής φυσικής περιεκτικότητας του πευκόμελου σε γλυκόζη, η
κρυστάλλωσή του γίνεται με αρκετά αργό ρυθμό.

Tο συγκεκριμένο είδος μελιού κρυσταλλώνει μετά από 24 μήνες.